Hvad bruges privatlån egentlig til?

Mennesker har brug for at investere i livet. Renovering, nye briller, en uddannelse. Et privatlån er så meget mere end kortsigtet forbrug. Her fortæller vi mere om, hvad vi ved om privatlån.

Hvad bruges privatlån til?Hvad bruges privatlån til?

Når du skal renovere din bolig, købe nye briller eller investere i bæredygtige energiløsninger som f.eks. solceller har du ikke altid penge til at købe på din konto. Men hvis man derimod har mulighed for at optage et privatlån og dele betalingen op i flere afdrag, får flere mulighed for at føre deres drømme ud i livet, som de ellers ikke ville have haft.

Hvad er et privatlån?

Med privatlån mener vi et lån, der ikke kræver sikkerhed. Disse lån kaldes også for blankolån eller forbrugslån. Med afbetaling mener vi, at du deler betalingen for produkter og serviceydelser op.

Opfattelsen af et privatlån er en anelse negativ historisk set, som følge af knap så seriøse aktørers aktiviteter i kreditbranchen. Opfattelsen af SMS-lån lever stadig i manges hukommelse, selvom mange af disse aktører allerede for flere år siden har forladt markedet. Men faktum er, at næsten hver andet privatlån bruges til livsinvesteringer såsom at renovere hjemmet eller tage den uddannelse, man har drømt om, og det synes vi, giver et nuanceret billede af forbrugs- og privatlån. Vi tror på, at alle skal tilbydes muligheder i livet via vores serviceydelser, men vores løfte er at gøre det så ansvarligt som muligt.

Her er, hvad vi ved om, hvad privatlån bruges til

I 2021 udviklede Resurs undersøgelsen Resurs Consumer Report, som fokuserer på forbrugernes syn på privat- og forbrugslån. Rapporten bygger på en forbrugerundersøgelse af Kantar Sifo og viste blandt andet, at 4 ud af 10 privatlån er optaget med henblik på at foretage en livsinvestering.

- 4 ud af 10 privatlån går til en livsinvestering
- 9 ud af 10 kan se fordele ved at dele betalingen op

Men hvad er en ”livsinvestering”? Det kan være at finansiere en uddannelse, tage kørekort, købe en bolig eller renovere og investere i hjemmet. Samlet set skaber disse investeringer bæredygtighed på lang sigt i livet.

Med andre ord er det investeringer i fremtiden. Sammenlignet med disse livsinvesteringer kan vi se, at kun en ud af fem har brugt lånet til at købe et produkt i en fysisk butik eller online, hvilket er at betegne som mere kortsigtet forbrug. Privatlån anvendes dermed i betydeligt højere grad til langsigtede investeringer i livet end til kortsigtet forbrug. 9 ud af 10 siger, at muligheden for at dele en betaling op i flere bidder betyder, at de kan investere i mere holdbare eller anvendelige køb på længere sigt.

Resurs Consumer Report bygger på en forbrugerundersøgelse, der er gennemført i samarbejde med Kantar Sifo. Rapporten er baseret på spørgeskemaer, der er udfyldt af forbrugere i Sverige, Norge, Finland og Danmark. 1000 spørgeskemaer er besvaret i hvert land.