Kreditvurdering? Sådan bliver du kreditværdig

Et forbrugslån kan give dig ekstra økonomisk fleksibilitet og råderum. Hos Resurs har vi gjort det nemt for dig at ansøge om et lån med vores online ansøgningsproces. Før din låneansøgning kan godkendes, ser vi dog – lige som alle andre banker – på din kreditværdighed. Det gør vi for at sikre, at du er i stand til at betale lånet tilbage, og forebygge at du havner i en uheldig økonomisk situation.

KreditvurderingKreditvurdering

Men hvad betyder kreditværdighed egentlig? Og hvordan kan du forbedre din kreditværdighed, hvis den ikke er god nok til, at du kan blive godkendt til et lån? Det kan du læse mere om her i artiklen.

 

Hvad er en kreditvurdering? Og hvorfor er det en god idé?

En kreditvurdering er en forudsætning for lån. Låneudbydere bruger din kreditværdighed som en indikator for din evne til at tilbagebetale et lån. En god kreditværdighed er altså et tegn på, at du har en god og stabil privatøkonomi, hvilket er alfa og omega, hvis din låneansøgning skal godkendes.

En kreditvurdering er også en sikkerhed for dig som låntager. Det er en professionel vurdering af, om lånet giver mening i forhold til din økonomi og forebygger dermed, at du kommer til at stå med en gæld, du ikke er i stand til at betale.

Når Resurs Bank vurderer din kreditværdighed, kigger vi på din økonomi, indtægt, udgifter, rådighedsbeløb og betalingshistorik. Vi ser også på dine personlige forhold og livssituation som for eksempel alder, uddannelse og boligforhold.

Er du gift eller samlevende, opfordrer vi til at din ægtefælle/samlever er medunderskriver på låneansøgningen. Alle oplysninger bliver indsamlet og behandlet af en kontooplysningstjeneste (Monthio), som er godkendt og reguleret af Finanstilsynet Danmark.

Den endelige kreditvurdering er ud over lånets størrelse også med til at bestemme renten på dit lån, og dermed hvor meget du ender med at betale for lånet.

 

Hvad påvirker min kreditværdighed?

Har du en god kreditværdighed, er dine muligheder for at blive godkendt til et lån meget bedre, end hvis din kreditværdighed er dårlig. Vi lægger vægt på disse faktorer, når vi vurderer din kreditværdighed:

  • Gældsfaktor:

Din gældsfaktor er med til at vurdere, hvor mange penge du kan låne baseret på din økonomiske situation og nuværende gæld. Her holdes dine samlede bruttoindtægter op imod din samlede gæld. I takt med, at du betaler af på dit lån, nedbringer du din gæld. Du kan altid tjekke, hvor meget du mangler at betale, ved at beregne din restgæld.

  • Betalingshistorik: 

Vi ser på, om du tidligere har kunnet betale regninger og gæld, og om du er registreret i RKI. Har du en historik med misligholdt gæld, påtager vi os en stor risikofaktor som låneudbyder. Det kan resultere i, at vi ikke kan kreditgodkende dig til et nyt lån.

  • Indtægt:

Din indtægt spiller også en rolle, når du skal kreditvurderes. Vi kigger derfor på dit og din husstands rådighedsbeløb, altså hvor mange penge er der tilbage til mad og andre fornødenheder efter alle udgifter inklusive lån er betalt.

  • Faste udgifter:

Når vi ser på dine faste udgifter, er det for at finde dit rådighedsbeløb. Er du i et forhold er det derfor altid en god ide at søge sammen med din ægtefælle eller partner, da udgifterne ofte vil blive delt mellem jer, og dermed er rådighedsbeløbet højere.

  • Rådighedsbeløb:

Når du trækker dine faste udgifter fra din indtægt, har du dit rådighedsbeløb. Jo større det er, desto større er muligheden for, at du kan godkendes til et lån, da det giver dig luft i din økonomi til uforudsete udgifter.

 

Hvordan forbedrer jeg min kreditvurdering? 

Har du brug for en bedre kreditvurdering? Så er der flere faktorer, som kan styrke din kreditværdighed – og dermed forbedre dine chancer for at få et lån.

  • Vær en god betaler:

For at blive kreditgodkendt skal vi kunne se dig som en god betaler. En historik med ubetalte regninger og rykkere er skidt for dine chancer for at blive godkendt til et lån. Har du i forvejen en misligholdt gæld eller er registreret i RKI, er det det svært at blive godkendt til nye lån.

  • Betal din eksisterende gæld:

Få styr på din gæld. Har du mange små lån hos os eller i andre banker, så overvej at samle dem i et Samlelån i Resurs Bank. Dermed kan du nøjes med at betale et samlet afdrag og én rentetilskrivning, hvilket sparer dig for mange penge hver måned, øger dit råderum og hurtigere nedsætter din gæld. Har du svært ved at overskue din gæld, kan du få hjælp med en gældsberegner, så du kan finde ud af, hvornår du kan forvente at være gældfri.

  • Læg et budget og følg det:

Kan du vise os, at der er balance i din økonomi – og at du med dit rådighedsbeløb er i stand til at betale af på dit lån, er der større sandsynlighed for, at du bliver kreditgodkendt. Et budget er også en god hjælp til at holde styr på, hvad du egentlig bruger penge på. Når du har dannet dig et overblik, kan du vurdere, hvordan du kan skære ned på forbruget. Du kan fx spare penge på abonnementer, du ikke bruger. Eller ved at få en billigere forsikringsaftale gennem din fagforening eller a-kasse. Dermed bliver dit rådighedsbeløb bedre.

  • Meld dig ind i en a-kasse:

Er du medlem af en a-kasse, er du sikret en indtægt, hvis du mister dit arbejde.

  • Ansøg om lån med medansøger:

Det er altid en god idé at søge lån sammen med sin ægtefælle eller samlever. Selv om det ikke er et krav, er der større muligheder for at blive godkendt, når der er to, som hæfter for lånet. Vi ser her på de samlede indtægter, udgifter og gældsfaktor. Du kan også ansøge om at få indfriet både kontokort, kreditkort, banklån og billån etc. Er der allerede andre lån hos Resurs Bank, inkluderes de i det samlede lånebeløb ved ansøgningen. Ved at samle lånene hos os, sparer du ikke kun på dine månedlige betalinger, men også på gebyrerne på dine andre lån og kreditter. Det kan give et større økonomisk råderum.