Resurs Bank
menu

Fælles økonomi – fordele og ulemper

At flytte sammen kan give anledning til en lang række økonomiske overvejelser. Der skal betales regninger, boligen skal vedligeholdes og ofte sparer begge parter op til fælles ting og aktiviteter. På en måde er det naturligt at dele alt, når man bor sammen. Men er det bedre end at have hver sin økonomi? Har vi en mellemting mellem delt og fælles økonomi? I det følgende ser vi nærmere på det hele.

Del

  • Begge har samme levestandard
    Når man deler økonomien betyder det, at begge i princippet får samme levestandard og råd til det samme. Hvis den ene part tjener væsentlig mindre en den anden, er der ikke noget til hinder for, at man kan rejse eller lave andre hyggelige ting sammen. Alle bekymringer om indtægter og budgetter forsvinder, hvis man begge deles om det hele.
  • Ved lån og investeringer
    Fælles økonomi giver bedre købekraft ift. store investeringer, og det kan også være nemmere at låne penge, hvis man er to. Her kan der f.eks. være tale om bedre lånebetingelser.
  • Mindre bøvl i hverdagen
    Hvis man lever sammen, kan man skiftes til at lave mad eller købe ind. Med fællesøkonomi betaler man fælles, uden at skulle tænker på, hvor eller hvem pengene kommer fra. Så slipper man for at skulle overføre penge til hinanden og holde styr på, hvem, der har betalt for det ene og det andet. Faktisk meget nemt i hverdagen.
  • Kan forårsage uoverensstemmelser
    Hvis I ikke har samme indstilling til fællesøkonomi og hvordan pengene skal bruges, kan det godt give problemer. Hvis den ene f.eks. synes man skal spare, mens den anden har det modsat og gerne vil bruge penge på fornøjelser og dyre hobbyer, så er fælles økonomi ikke altid det perfekte valg.
  • Kan være et stort skridt
    For mange unge par, som måske ikke kender hinanden så godt, kan det føles som et stort skridt at dele økonomi. Måske presser ens partner på, for at få fælles økonomi, men man er ikke selv klar til at gå helhjertet ind i projektet. Men her kan der være andre varianter af fælles økonomi.
  • Proportionelt opdelt økonomi
    Her deler man de fælles udgifter, men betaler, efter hvad man selv har af indtjening. Hvis den ene part står for 70% af alle indtægter, så betaler man måske også den samme procentsats, fordi man kan. Resten af pengene kan man jo bruge som man synes. I praksis handler det om at gøre det lettere at leve på samme levestandard, selvom den ene eller anden tjener markant mere.
  • Husholdningskonto eller delvis fælles økonomi
    Begge parter indsætter penge på en fælles konto, der bruges til udgifter og opsparing. Beløbet afhænger selvfølgelig af jeres indkomst, men tanken er, at I har delvis fællesøkonomi. Det kan desuden være en god måde at teste hele konceptet med fællesøkonomi uden at det går for stærkt.

Del

Kategorier: