Hvad koster det at låne?
Vil du låne penge, er det vigtigt at overveje, om du virkelig behøver det lån. Måske kan du i stedet vente lidt og spare pengene op? At låne penge unødigt kan føre til, at din økonomi bliver påvirket negativt i lang tid fremover.
Nogle gange kan der dog ske uforudsete ting i livet. Vi kan ikke planlægge alt. Det kan være, at varmeanlægget pludselig står af. Eller at vaskemaskinen strejker en dag. På den anden side kan der også dukke noget sjovt op, som du absolut ikke vil gå glip af – f.eks. når vennerne booker en spontan rejse. Eller du ser den hundehvalp, du altid har ønsket dig.
Det er her, det kan være en god idé at optage et lån, så du kan håndtere situationen på bedst mulig vis. Og evt. hurtigt løse det problem, du står med. Når du har bestemt dig for at låne pengene, skal du sammenligne bankernes forskellige tilbud. Det er meget vigtigt, at du finder et lån, der er godt – og som passer til din økonomi. Det er desværre let at vælge forkert blandt alle de forskellige SMS- og blancolån, der ofte har ufordelagtige vilkår.
Hvor meget kan jeg låne?
Beløbet, du kan låne, afhænger af mange forskellige ting: Långiverne tager stilling til flere faktorer, som afgør, hvor meget du kan låne. F.eks. bliver der altid foretaget en kreditvurdering. Det er naturligvis vigtigt for långiveren at vide, om din indtægt kan dække dit nye lån, dine faste udgifter og evt. andre lån.
Hvor stort et lån kan jeg klare?
Det er en klar fordel at være to, når I ansøger om et lån. På den måde bliver jeres samlede indtægter meget højere. Når du spørger: “Hvor meget kan jeg låne?”, bør du også spørge dig selv: ”Hvor stort et lån kan min økonomi klare?”. I sidste ende er det kun dig, der ved, hvor mange penge du eller I kan undvære som afdrag hver måned.
Regn på lån
Bankerne er meget forskellige, når det drejer sig om deres renter og gebyrer. Alle banker fastsætter renten på forskellige måder. Renten er det, du betaler for at låne penge. Det er ganske enkelt prisen for dit lån. Og den ”pris” varierer i forhold til f.eks. dine økonomiske forudsætninger, lånets størrelse og den tilbagebetalingstid, du har valgt. Jo længere tilbagebetalingstid på dit lån, desto højere rente, hvilket igen resulterer i en højere samlet udgift for lånet.
Påvirk dine låneudgifter
Du kan selv påvirke udgifterne til dit lån ved f.eks. ikke at låne mere end højst nødvendigt, men også ved at betale lånet tilbage så hurtigt som muligt. Din kreditværdighed – altså din evne til at tilbagebetale lånet – påvirker også den rente, du får. HUSK! Din kreditværdighed kan ændre sig over tid afhængigt af din livssituation og indtægt.
Forskellen mellem nominel og effektiv rente
Nominel rente angives i procent og på årsbasis, altså hvor meget lånet koster pr. år. Den effektive rente angives også i procent og består af den nominelle rente plus øvrige gebyrer for dit lån, for eksempel administrationsgebyr og oprettelsesgebyr.
Effektiv rente er vigtigst
Det er derfor, du altid skal kigge på den effektive rente, når du regner på dit lån. Så får du et bedre helhedsbillede af dine samlede låneudgifter. Når du skal udregne, hvor meget du faktisk kommer til at betale hver måned, tager du den effektive rente og ganger den med lånebeløbet hvorefter du deler med 12. Den effektive rente skal altid vises som årsrente i procent.
Amortisering
Hvis der er mulighed for det, er det altid bedst at ”amortisere”. Det vil sige at afbetale på dit lån. Jo mere du afbetaler, desto lavere bliver det totale lånebeløb, hvilket samtidigt sænker din rente. Hvor hurtigt du kan tilbagebetale lånet, er helt op til dig og din økonomi.
Hav en plan B
Det gælder om at være godt forberedt, hvis der skulle ske noget, som påvirker din situation og evne til at betale tilbage. Hvad sker der f.eks., hvis du bliver arbejdsløs, eller hvis renten stiger? Det er altid godt at have en buffer til uforudsete udgifter. Men skulle du alligevel få svært ved at tilbagebetale dit lån, er det meget vigtigt, at du kontakter långiveren for at finde en løsning på problemet. Flere långivere tilbyder upfront en betalingsforsikring, hvilket betyder, at du kan udsætte betalingen i nogle måneder, hvis du bliver arbejdsløs eller sygemeldt.
Saml lån og kreditter
Måske har du tidligere optaget lån, kreditter eller købt på afbetaling, så du stadig kæmper med høje, månedlige afgifter? Det er måske besværligt for dig at holde styr på alle renter, regninger og gebyrer hver måned. På den måde kan det betyde, at du betaler mere, end du behøver pga. svingende renter og faste gebyrer. Hos mange långivere er det muligt at samle lån og kreditter og på den måde nøjes med at fokusere på ét lån. Du sparer også penge og får et bedre overblik over dine månedlige udgifter. Derudover rydder du op i din økonomi, og du skaber dermed højere kreditværdighed for bedre lånevilkår i fremtiden. Læs mere om hvad det indebærer at samle dine lån her.